PRESS kutak
Optimizirano za IE, Operu i Safari browser

- Čovik od soli

Čovik od soli

Feljton Slobodne Dalmacije autora Zlatka Galla objavljivan od 09/11/2004 do 18/11/2004.
Zlatko Gall

Arhetipski dvojac "spli'skog akvarela"

Ima mnogo simbolike u činjenici da su ultimativnu pjesmaricu Splita i splićanistike odradili "vlaj" Zdenko Runjić i "bodul" Oliver Dragojević cementirajući tvrdnju iz nekoć popularne splitskofestivalske pjesme s refrenom "takvi smo vam Splićani, po' smo vlaji, a po' Bračani" (u ovom slučaju nije riječ o Braču, nego o Veloj Luci). A nedavno preminuli skladatelj, podrijetlom iz Labina Dalmatinskog, svojim je lakoglazbenim pjesmama u našim prilikama impregnirao drugu polovicu prošlog stoljeća. ... »»»

Rođenje "dalmatinske šansone"

Već prvim skladbama "Ćakule o siromajima", "Balada o tovaru", "Čovik od soli", "Potraži me u predgrađu" i drugima Runjić je kovao dalmatinsku šansonu, utemeljio vlastiti "trade mark". Slučaj je htio da je mladi skladatelj "Batalima" napisao temu kojom su otvarali i zatvarali plesne večeri te upoznao njihova orguljaša i pjevača Olivera Dragojevića, koji je kanio otpočeti samostalno. Iako im je budući evergreen "Picaferaj" na Splitu ’67. donio razočaranje, tom je pjesmom počela plodna suradnja. ... »»»

"Picaferaj" posvitlio, "Galeb" poletio...

Ako postoji reinkarnacija, u onom "drugom životu" volio bih biti galeb - govorio je Runjić. Zamisli "gušta": cili život letit iznad mora i "prkosit svakoj buri i neveri"... Priču o razgovoru čovjeka i galeba prenio sam Tomislavu Zuppi. Kad su me zvali s omiškog festivala, pjesmu sam učas skladao, a tamo su je - odbili! "Galeba" je Oliver izveo na Splitu ’75., nije ništa dobio, ali je nakon 15 godina pjesma proglašena najboljom na svim splitskim festivalima! ... »»»

Najbolje godine "vječne verdure"

Godine nakon "Galeba" su vrijeme posvemašnje dominacije dvojca Runjić-Oliver, premda bi povremeno bljesnuo još poneki Runjićev hit, pisan za druge. Oliverov album "Malinkonija", objavljen 1977., prava zbirka evergreena i iznimno komercijalan vinil, jedan je od najznačajnijih albuma u povijesti hrvatske estrade. Tih godina ovaj dvojac hara festivalima, Runjić potpisuje neke od najboljih skladbi ukupnog opusa, a Oliver postaje uspješna zvijezda ... »»»

Tu se penje, tu se pada...

"Skalinada" je najpopularnija skladba dvojca Runjić-Oliver, prodaja i broj emitiranja ovu južnjačku budnicu potvrđuju najizvođenijom skladbom od 1945. do 1990. Zašto baš "Skalinadu"? Kao da je u priči oko nje - govorio je Runjić - providnost umiješala prste. Na festivalu 1976. po žiriju je prva, a po publici bez nagrade. Kritičari čestitaju meni i Oliveru na "još jednoj dobroj pjesmi" i - to je sve? No već u ožujku iduće godine "Skalinada" obara sve rekorde izvođenja! ... »»»

Kako je nastao "Pape"...

Runjić je za Split 78. već imao napisane kasnije uspješnice "Poetu" i "Cvit Mediterana" — trebao je još skladati pjesmu za Večer dalmatinske šansone. U glavi mu je bila priču o ocu, uz uporabu riječi "padre". Pozvao je Momčila Popadića, odsvirao mu melodiju i zamolio ga da mu napiše tekst. Popadić je sutradan donio tekst, ne osobito zadovoljan napisanim, uz poruku: Uzmi ili baci! Pjesma mu se nije svidjela sve dok je Oliver nije otpjevao na festivalu i — "srušio" Prokurative! ... »»»

S vjerom u ljubav

Na Splitu '79 Oliver pjeva Runjićevu "Vjeruj u ljubav", drski otklon od patentirane dalmatinske pjesme. Isposnička tema, Oliver za klavirom, jednostavna melodija koja raste prema uzbudljivom finalu, više duguje gospelu i Carol King nego normativima domaće šlageristike. Skladba je "pukla" na Prokurativama, ali je, poput nekih Oliverovih standarda, kasnije postala koncertni zgoditak, a za dodjele prestižnog Porina za životno djelo Zdenku Runjiću upravo je ta skladba bila primjeren i znakovit "soundtrack" ... »»»

Šifre "južnjačke utjehe"

Oliverovo meandriranje između dalmatinske šansone i sugestivno odrađenih balada te konfekcijskih šlagerskih poskočica početkom osamdesetih, osobito izraženih na koncertima, mješavini evergreena "južnjačke utjehe" i šlagerskih humpa-cumpanja, uz doskočice i gegove. A i sam Oliver pojašnjava: "Galeb i ja" je veliki hit, ali na koncertu mora biti i bržih pjesama, blokova s konferansom. Nije to ono šta uvik radim s guštom, ali drukčije ne može biti"... ... »»»

Oliver za sva vremena

"Žuto lišće ljubavi" (1987.) kontroverzna je ploča - naslovnu temu, jedan od najvećih Oliverovih hitova, osobito ne ljubi ni pjevač ni njegova šansonijerska publika. Te su godine Runjić i Oliver posljednji put zajedno na Prokurativama. Nezadovoljan festivalskim kuhinjama, koje uskraćuju nagradu fascinantnim "Stinama", posljednjoj njegovoj antologijskoj pjesmi, Runjić se povlači sa splitskog festivala. ... »»»

Meštar iz antologija

Nakon albuma "Teško mi je putovati" Runjić i Oliver prekidaju "ovisničku" suradnju. Devedesetih Runjić više djeluje kao glazbeni poduzetnik negoli kao skladatelj, ali i dalje sklada, o čemu svjedoči i komercijalni uspjeh suradnje s Karanom i rad na mjuziklu opereti "Grgur", čiju premijeru nije dočekao. ... »»»
Share |
VREMEPLOV
Iz biografije:

1998-99: Prozor kraj đardina

Goranova interpretacija uvjerila me da je rođena nova zvijezda i da sam napokon našao pjevača koji će me, nakon raskida s Oliverom, motivirati da se ponovno autorski angažiram. Vrijeme i događaji pokazat će da sam imao ...
... više »»»